בין תימן לישראל – סיפורה של נערה
הרצאה אודות יהודי תימן בראי הרומן ההיסטורי: סַפְּרִי תַמָּה תְמִימָה מאת שרית גרדוול. חמאמה, ילדה מרדנית ועקשנית מכפר קטן בתימן, רודפת אחרי חלומה להגר אל ארץ ישראל. סיפורה מתאר את חיי היהודים בתימן, המסע המפרך אל ארץ ישראל וההתיישבות בפרדס חנה בשנות הארבעים.
הרצאה ממוקדת ברומן ההיסטורי "סַפְּרִי תַמָּה תְמִימָה" תתחיל במניע לכתיבת הספר, הקשר האישי עם הסבים, סיפור ילדותם בתימן, היחסים בין יהודים למוסלמים בתימן תחת חוקי השריעה, גניבת הגבול לעדן (אז תחת שלטון הבריטים) ועליה וקליטה בישראל ב1942. הרצאה של שעה וחצי (שעה הרצאה + קטעי קריאה, וחצי שעה זמן לשאלות).
ניתן לחלק את ההרצאה לשני חלקים:
חלק א'- היסטוריה של יהודי תימן בתימן, מהיכן הגיעו היהודים לתימן ומתי, היהודים תחת שלטון האימאם וחוקי השריעה, היחסים המורכבים בין המוסלמים ליהודים בתימן והעימות בין העיקשים לדור דעה.
חלק ב'- העליות השונות של יהודי תימן לישראל, מניעים ותהליכים, על הקליטה בישראל לאורך ההיסטוריה, פרשת תימני כנרת ופרשת התינוקות החטופים.
* ההרצאה יכולה להיות מותאמת לקהל של בני נוער ומעלה.
* ההרצאה יכולה להיות מועברת בשפה האנגלית כולל מצגות באנגלית
שרית גרדוול – מפגש סופרת בנושא זיכרון וייצוג בכתיבת "הכול אודות סופי"
על מה סופי כועסת?
סופי אוהבת לרכב על אופניים ולהסתובב עם "חבורת המדוכאים" שלה. היא מתגעגעת לחברתה הטובה תמר שנאסר עליה לפגוש אותה. היא גם אוהבת לאגרף בנים מעצבנים ונחושה לעמוד בצד הצודק והנכון. והכי היא אוהבת לבלות עם סבתה מזל, שמבינה אותה טוב יותר מכולם. אבל כשטרגדיה פוקדת אותה, רצף של התרחשויות משונות מסעירות את חייה ומשנות את עולמה מהקצה אל הקצה.
ההרצאה תתמקד בנושא הזיכרון כנקודת מבט אישית והיסטורית כמו גם במשמעות ייצוגן של תרבויות פחות מדוברות בנוף הישראלי בספרות.
במפגש תדבר הסופרת על הקשר האישי שלה לסופי, וכיצד הקשר בין מציאות לדמיון מתכתב עם הראליזם והפנטזיה בספר. ההתמודדות של סופי בקשרים מול האם הנוקשה, הסבתא הבוגדנית והעוול בעולם סביבה מתכתבים עם תכני זיכרון אישי לא מעובדים אשר מבהירים כי שדים ורוחות אינם באמת "מסתובבים" רק בתימן או בדמיונם הפרוע של מספרי הסיפורים אלא בכל אחד מאיתנו.
רצח הזקנות התימניות הוא גם הניסיון להחיות אותן לנצח בזיכרון התרבותי – הסופרת תדבר על השימוש בזיכרון האישי כדי להחיות זיכרונות מתפוגגים של שכונת התימנים ותרבות "שכונה" שנעלמת לנצח ועל מה בעצם, סופי כל כך כועסת? למרות אופיה המורכב והאלים, הכעס הגדול והאמיתי מתחיל בגילוי גופתה של מנצור שנרקבה שבוע לפני שמצאו אותה. הגופה הנרקבת מסמלת את השכחה והעדר המבט על אותן תרבויות אשר מהווים את המניע לכתיבה ממוקדת ייצוג תרבותי.
"הכול אודות סופי" מתרחש בפרדס חנה של שנות השמונים במקביל לעלייה מאתיופיה במבצע משה ומאפשר מבט מעמיק הן על יוצאי תימן (רפואה צמחית, סיפורי שדים ורוחות, מאכלים ועוד) והן על יוצאי אתיופיה (תלאות המסע לישראל, קשיי קליטה, תפקיד הקס בישראל ועוד). בהרצאה ידובר על הבחירה בתרבויות אלו, בקשר האישי של הסופרת אליהן ובתפקיד הספרות ושאר המדיות בייצוג אוכלוסיות "מושתקות" והעלת סיפורן האישי למודעות ההיסטורית.
- ההרצאה מותאמת לקהל של בני נוער ומעלה.
עטיפה "הכול אודות סופי" בעיצובה של טליה בר.
שרית גרדוול היא סופרת, מרצה ועובדת סוציאלית. ספרה הראשון "סַפְּרִי תַמָּה תְמִימָה" יצא לאור בהוצאת פרדס (2014) ותרגומו לאנגלית בשם HAMAMA יצא לאור באמזון ב2019. מבחר סיפורים קצרים פרי עטה פורסמו בכתבי עת שונים בעברית ובאנגלית. "הכול אודות סופי" הוא ספרה הראשון לנוער, והספר האחד-עשר שנבחר לסדרת פרא בהוצאת טל-מאי (2023). ספר זה זכה בתמיכת קרן רבינוביץ'.
לאחר עשר שנות מגורים בסקוקי אילנויי, שרית חזרה לגור במושבת נעוריה – פרדס חנה, שם היא עובדת במחלקה לשירותים חברתיים – אגף קהילה ורווחה בפרדס חנה-כרכור ומרכזת תכנית ״מעגל בנים״ לבני נוער ביישוב. כשאינה כותבת או מגדלת את שלושת ילדיה, שרית מרצה בנושא היסטוריה ותרבות של יהודי תימן.
תמונה באדיבות המרצה.