אֵינֵךְ יְכוֹלָה? הַטְרָדוֹת מִינִיּוֹת, שׁוֹבִינִיזְם וּפֵמִינִיזְם בַּזֶּמֶר הַיִּשְׂרְאֵלִי
הופעה מרגשת ומעשירה על המהפך המגדרי דרך הזמר הישראלי. במופע המוסיקלי החוויתי והסוחף נעבור את תהליך השינוי המגדרי שעברו הנשים משוביניזם לפמיניזם דרך הזמר הישראלי. איזה שינוי חל בזמר הישראלי בנושא ההטרדות המינות מאז קום המדינה ועד ימינו? כיצד מתוארות הנשים בזמר הישראלי לאורך השנים? איזה שינוי עבר דימוי הגבר? מי כתבה שירים שוביניסטיים, אבל גם את השיר הפמיניסטי הראשון? איך השתנו השירים, המתארים את הצביטות, את הנשיקות ואת הליטופים לשירים על נשים דעתניות, שעומדות על שלהן ועושות כרצונן?
הנחייה: ד"ר אסנת גולדפרב-ארזואן, מרצה וחוקרת הזמר הישראלי
יוני אילת: שירה
אסנת גונן: פסנתר
קרדיט צילום: תמי שחם
אַלְתֶּרְמָן מִתּוֹצֶרֶת הָאָרֶץ
♫ מהם נושאי השיר "בְּכָל זֹאת יֵשׁ בָּהּ מַשֶּׁהוּ" נוסף על תל אביב?
♫ לאיזו מטרה נכתב הלחן המקורי של "שִׁיר בֹּקֶר"?
נתן אלתרמן: המשורר, מחזאי, מתרגם, פזמונאי, עיתונאי, בוהמיין תל אביבי – מעמודי התווך של התרבות הארץ-ישראלית ומהיוצרים החשובים והמשפיעים בישראל.
בעינו החדה צייר דיוקנאות, אנשים ומקומות, פיזר והפיץ אופטימיות ושובבות.
במופע החדש אַלְתֶּרְמָן מִתּוֹצֶרֶת הָאָרֶץ, נלמד על האיש ורוח יצירתו,
נצטרף לשיריו המלווים אותנו מיום היוולדם בשעת לילה מאוחרת
על שולחן הפורמייקה בבית קפה "כסית".
מאפייני כתיבתו, כפי שמשתקפים בזמר הישראלי יוארו בזרקור ייחודי:
מנגינות השירים המוכרות ילוו את המילים בקריאה, בנגינה מקורית ומאולתרת. כתוצאה מכך יתקבל פירוש מרגש ורענן לצד המוכר והטוב.
הצטרפו אלינו "בְּשִׂמְחָה, בְּשִׁיר וּבְעָמָל" למופע נוסטלגי, מזון לנפש,
גם אם כולנו מרגישים "מַשֶּׁהוּ מוּזָר כָּזֶה לוֹחֵץ דּוּמָם עַל הֶחָזֶה".
משתתפים:
הנחייה – ד"ר אסנת גולדפרב-ארזואן: מרצה וחוקרת הזמר הישראלי
קריאה ושירה – אביגיל ארנהיים
פסנתר – ליאור נבוק
קרדיט לעיצוב הפלאייר: מיטרה אריאלי
על האמנים:
ד"ר אסנת גולדפרב-ארזואן, חוקרת את הזמר הישראלי, מנחת סדנאות, מדריכת טיולי מוסיקה בעולם, סופרת, מחזאית וקריינית. מרצה באוניברסיטה הפתוחה ובמסגרות מגוונות ברחבי הארץ וארה"ב בכנסים אקדמיים, בכנסים לחברות ולארגונים, בקתדרות, במרכזי תרבות, במכללות לגמלאים, בבתי ספר תיכון, בהשתלמויות לצוותי הוראה, בחוגי בית ועוד.
סיימה דוקטורט במחלקה למוסיקה באוניברסיטת בר-אילן בנושא לחיי העם הזה: מאפיינים ישראליים-לאומיים ביצירתו של דב (דובי) זלצר כפי שהם משתקפים באמנויות המציגות ובשיריו. בשנת 2022 זכתה בפרס ע"ש נתן שחר על כתיבת מאמר על הזמר הישראלי מטעם האיגוד הישראלי למוסיקולוגיה.
מנחת סדנאות למוסדות ולחברות בנושא ניהול זמן, סגנונות תקשורת, עבודת צוות דרך המוסיקה.
אסנת היא נגנית חליליות וחליל צד. הוציאה לאור שתי חוברות לנגינה בחלילית: תגלית החלילית – סופרן א' ותגלית החלילית אלט א' (2003)
ושני ספרי ילדים: אליעד לומד אותיות בגן החיות (2002) והמשקפיים הוורודים של יעל (2012).
אביגיל ארנהיים החלה להופיע כשחקנית בשנת 2005 ועבדה מאז עם הבמאים נועם בן אז"ר, רוז משיחי, אריאל אשבל, תמר רבן וגיא גוטמן ביותר מעשר הפקות תיאטרון שונות. בתקופת הקורונה יצרה במסגרת עבודתה במרכז פליציה בלומנטל למוזיקה, 40 ראיונות מצולמים עם מלחינים ישראליים שונים. בשנה האחרונה הופיעה מספר פעמים עם אנסמבל מיתר ובהצגה – מקרה של יום יום. יחד עם הפסנתרן והמלחין ליאור נבוק מנסה להביא למרכז הבמה את הנכסים הרוחניים שיצרו את התרבות הישראלית בשירה. ניהלה את פסטיבל פליציה בלומנטל מראשיתו ועד שנת 2024. ממשיכה בתפקידה כמנהלת העמותה מרכז פליציה בלומנטל למוזיקה.
ליאור נבוק, פסנתרן ג'אז שלמד הלחנה וניצוח באקדמיה למוזיקה ולמחול בירושלים ולאחר מכן סיים את לימודי הדוקטורט שלו בקונסרבטוריון למוזיקה של ניו אינגלנד שבבוסטון. היה תלמידו של ג'ון הרביסון.
יצירותיו של נבוק מבוצעות ומוזמנות על ידי תזמורות ומבצעים בישראל ובעולם.
בשנת 2023 הוציא נבוק לאור את "טימי אמיץ הלב" – ספר ילדים המבוסס על יצירה מוסיקלית מ-2019 הנושאת את אותו השם.
זכה בפרסים ובהוקרה של קרן קוסביצקי, פרס לילי בולאנז'ה, פרס ראש הממשלה לקומפוזיטורים ואחרים.