האם צריך להיות רוצח כדי לכתוב רוצח?
מה מאפיין ספרות מתח? איך עושים תחקיר? איך מתכננים רצח? במה שונה שרלוק הולמס, מאגתה כריסטי, מדוד תדהר, מהמפקח מגרה, מפיליפ מרלו והמספרים שליעד שהם כותב? מה ספרות
מתח יכולה ללמד אותנו על החברה בה אנחנו חיים?
ואיך משלבים הכל עם עבודה כעורך דין?
ליעד שהם הוא מסופרי המתח המצליחים ביותר בארץ: כל אחד משלושה עשר ספרי המתח שכתב למבוגרים נמכר בעשרות אלפי עותקים. ספריו תורגמו לשש שפות ונמכרים במעל 15 מדינות, והוא מרבה להשתתף בפסטיבלי סופרים מובילים בעולם ולהיפגש עם קוראים מארצות שונות. וכל זאת תוך כדי פיתוח ה-dayjob שלו כעו"ד המתמחה במשפט מנהלי ומסחרי.
ליעד גם כתב טרילוגיית ספרים מצליחה לנוער בשם "תיק נוער" (הספרים: "סיכון כפול", "איש הפח" ו-"סוף המשחק"). הספר סיכון כפול נבחר למצעד הספרים של משרד החינוך ועובד לסדרת טלוויזיה בשם "בת השוטר".
כמו כן, כתב שני ספרי ילדים ("אבא בונה עוגה" ו"הגול הראשון שלי", הספר הראשון עובד לסדרת הטלוויזיה "תמר הבלשית וקפטן יום שלישי".)
הוא אחד היוצרים של סדרת המתח המצליחה "עיר מקלט", ועל בסיס ספרו "משפט חוזר" הועלתה הצגה בתיאטרון "גשר".
המאפיין העיקרי של יצירתו של ליעד הוא השימוש בז'אנר של המתח כדי לעסוק בנושאים חברתיים. כך, למשל, עסק הספר עיר מקלט בסוגית מבקשי המקלט, אם המושבות בשחיתות מוניציפאלית, למראית עין בהתנחלויות, קרדיט בהייטק הישראלי ועוד ועוד.
ואולם, הנושא שזוכה להכי הרבה תשומת לב בספריו של ליעד היא מערכת המשפט הישראלית וליתר דיוק: אחורי הקלעים של המערכת המשפט ואכיפת החוק, על כשליה ויתרונותיה, האנשים הפועלים בה בממדיהם האמתיים, לטוב ולרע – ספריו "מספר חסוי", "משחק הראיות", "משפט חוזר" "יום הדין" ו"הערעור האחרון" שכתב עם פרופ' יובל אלבשן עוסקים כולם במערכת המשפט הישראלית, המוכרת לו היטב.
לא אחת במהלך הכתיבה, ליעד התבלבל בין כותרות אתרי חדשות שתיארו שחיתות שלטונית ושיפוטית לבין קובץ כתב היד והיה נדמה לו שהמציאות עושה תחרות עם האומנות.
בהרצאה יספר ליעד על תחילת דרכו הספרותית (הוא אף פעם לא כתב כילדי או כנער…גם אף אחד לא חשב שיש לו כישרון…), על המעבר לספרי מתח (שקרה במקרה) ומדוע התאהב בספרי מתח.
ליעד יספר על התחקירים שערך כדי לכתוב את ספריו: פגישות בדרום תל אביב עם מבקשי מקלט, בהתנחלויות, בתחנות משטרה, באבו כביר ועוד ועוד.
על המאפיינים של ספרות מתח ועל ההבדלים בין שרלוק הולמס, אגתה כריסטי, דוד תדהר, המפקח מגרה, פיליפ מרלו ומה הוא רוצה לומר בספריו שלו בכלל ועל החברה הישראלית בפרט.
וכמובן, על כתיבה למבוגרים, לנוע ולילדים, על כתיבה לטלוויזיה ולתיאטרון, מה עשה השבעה באוקטובר לכתיבה שלו ועל השילוב בין החיים כעורך דין ועל החיים כסופר.
ליעד שוהם – מתוך פרויקט "סופרים קוראים"
"סופרים קוראים" – ארכיון הווידאו של כלל סופרי ישראל. הארכיון הוקם ביוזמת מרכז הספר והספריות, מפעל הפיס ובית אריאלה – ספריית שער-ציון.
קרדיט צילום: תמי מונטאג'